Home / Reflux și digestie dificilă / Durerea de stomac: simptome, cauze și remedii
Durerea de stomac este o senzație foarte frecventă care poate apărea la toate vârstele și în numeroase condiții. Adesea, mai ales la copii, este descrisă mai generic ca „durere de burtă”. Se manifestă cu o durere în abdomenul superior, dar pot exista diverse nuanțe, de exemplu, poate fi asociată cu alte tulburări, iar pe baza acestora putem urmări mai ușor cauza. Există multe condiții care pot induce dureri de stomac, mai mult sau mai puțin severe. Prin înțelegerea cauzei durerii de stomac, va fi posibil să se intervină în modul cel mai adecvat. În unele cazuri, o schimbare a stilului de viață sau a dietei poate fi suficientă, alteori este oportun să se intervină cu produse specifice, iar alteori este necesară intervenția medicului.
Când vorbim despre durerea de stomac, ne referim la o senzație de disconfort care începe în partea superioară a abdomenului, la nivelul stomacului. Totuși, această durere sau disconfort poate fi de altă natură și asociat cu alte simptome:
Prin urmare, atunci când ne dăm seama că avem stomacul deranjat, ar fi bine să ne acordăm un moment pentru a identifica alte simptome sau disconforturi pe care le avem. Relatarea detaliată a simptomelor către medic sau farmacist îl va ajuta să înțeleagă mai bine starea noastră și să pună un diagnostic adecvat sau să recomande analize și investigații suplimentare.
Cauzele durerii de stomac pot fi foarte diverse. Poate depinde de cauze organice, cum ar fi gastrita, sau probleme funcționale, cum ar fi indigestia sau dispepsia, afecțiuni psihologice, cum ar fi anxietatea, și multe altele. Să analizăm împreună principalele cauze ale durerilor de stomac:
Tocmai pentru că poate avea diferite cauze, nu există o singură soluție pentru durerea de stomac. Pentru a rezolva simptomul, va fi necesar să acționăm în amonte, asupra cauzei. În majoritatea cazurilor, prima abordare va trebui să fie una nutrițională. Dispepsia, refluxul, gastrita, ulcerele sunt afecțiuni care sunt foarte afectate de alegerile alimentare și este recomandabil să se aleagă o dietă adecvată cu sfatul unui profesionist. În plus, mai ales în cazul ulcerelor și gastritei, este esențial consultul medicului, astfel încât acesta să poată prescrie toate analizele și testele de diagnostic necesare. Cu toate acestea, situațiile mai puțin grave pot fi gestionate prin automedicație, eventual cu sprijinul sfatului profesional al farmacistului.