Reflux gastroesofagian: simptome, cauze și remedii.

Una dintre cele mai frecvente probleme ale stomacului este refluxul gastroesofagian. Refluxul apare atunci când acidul gastric urcă în esofag, provocând simptome precum arsuri la stomac, regurgitare acidă și iritație. De obicei, refluxul apare după mese sau la culcare. Pentru acest tip de problemă, alimentația este un factor determinant. De multe ori, îmbunătățirea obiceiurilor alimentare poate rezolva și problemele de reflux gastroesofagian. Să analizăm acum mai în detaliu ce reprezintă refluxul, cum poate fi combătut și ce alimente ar trebui evitate.

Reflusso gastroesofageo

Ce este refluxul gastroesofagian.

Refluxul gastroesofagian este definit ca ascensiunea conținutului gastric de la stomac la esofag. Pe lângă alimente, urcă și sucurile gastrice, care sunt deosebit de acide. Acestea pot intra în contact cu membrana mucoasă a esofagului, iritând-o și provocând diferite simptome.

Urcarea conținutului gastric are loc printr-un fel de inel elastic situat între stomac și esofag, cunoscut ca sfincterul esofagian inferior. În condiții normale, sfincterul permite trecerea alimentelor din esofag în stomac și apoi se închide, exercitând o presiune care împiedică conținutului stomacului să urce. Atunci când presiunea stomacului se intensifică și presiunea esofagiană scade, mecanismul de protecție nu mai funcționează. Tocmai în aceste situații are loc refluxul gastric.

Cum să recunoști simptomele refluxului gastroesofagian?

Transferul conținutului stomacului către esofag are loc fiziologic în timpul zilei, în special după mese. Cu toate acestea, dacă aceste episoade depășesc un anumit prag, această afecțiune poate evolua în „boala de reflux gastroesofagian”, motiv pentru care este foarte important să evaluezi prezența eventualelor semnale pentru a interveni la timp. De exemplu, pot fi asociate cu o problemă de reflux: arsurile stomacale, regurgitarea acidă, durerea toracică, dificultățile la înghițire.

În plus, pot apărea și simptome „atipice”, cum ar fi tusea cronică sau răgușeala. Atunci când aceste simptome apar fără un motiv aparent, ar trebui să le acorzi atenție, deoarece pot indica reflux gastroesofagian.

În general, dacă te confrunți cu astfel de probleme, este întotdeauna bine să consulți medicul pentru o evaluare precisă și un diagnostic definitiv.

Come capire se si soffre di reflusso gastroesofageo?​

Reflux gastroesofagian: care sunt simptomele?

Arsuri la stomac: o senzație de arsură sau durere care se extinde din partea superioară a abdomenului până în piept.

Senzație de aciditate: conținutul acid al stomacului și alimentele nedigerate pot urca în esofag, ajungând până în gât și gură.

Durere toracică: o durere sau senzație de strângere în piept, adesea confundată cu un atac de cord.

Dificultate la înghițire: senzație de nod în gât sau dificultate la înghițirea alimentelor solide sau a lichidelor.

Tuse cronică sau răgușeală: refluxul acid, urcând deasupra esofagului, poate ajunge în gât, iritând mucoasele și corzile vocale și cauzând tuse cronică sau răgușeală.

Ce alimente să alegem și ce alimente să evităm pentru reflux.

Dacă ne confruntăm frecvent cu simptome asociate refluxului gastroesofagian, este foarte important să acordăm atenție alimentelor pe care le consumăm. De exemplu, din dietă nu trebuie să lipsească niciodată:

  • Cerealele integrale
  • Carnea albă
  • Legumele
  • Peștele

Pe de altă parte, cei care suferă de reflux ar trebui să încerce să reducă și, în unele cazuri, să evite din dieta lor:

  • Alimentele prăjite
  • Mezelurile
  • Brânzeturile
  • Cafeaua
  • Alcoolul
  • Citricele
  • Oțetul
  • Ciocolata
  • Produsele lactate
  • Roșiile

 

 

Quali cibi preferire e quali cibi evitare per il reflusso​
Cinque buone abitudini contro il reflusso

Cinci obiceiuri recomandate împotriva refluxului.

În caz de reflux, este important să acorzi atenție propriilor obiceiurilor și să încerci să urmezi un stil de viață sănătos.

  1. Modificarea dietei. Una dintre primele reguli pentru controlul refluxului este adoptarea unei diete mai sănătoase. Reducerea consumului de alimente condimentate, cu grăsimi și cofeinizate, în favoarea alimentelor bogate în fibre, precum fructele și legumele, poate diminua simptomele. În plus, evitarea meselor abundente, mai ales înainte de culcare, și mestecarea lentă a alimentelor pot aduce beneficii.
  1. Pierderea în greutate. Dacă suferi de supraponderabilitate, pierderea în greutate poate ajuta la reducerea presiunii asupra stomacului, reducând astfel refluxul.
  1. Reducerea stresului. Gestionarea stresului prin tehnici de relaxare precum yoga, meditația sau exercițiile fizice regulate poate ajuta la prevenirea simptomelor de reflux legate de anxietate.
  1. Ridicarea capului patului. Ridicarea capului patului cu câțiva centimetri poate ajuta la prevenirea refluxului în timpul nopții.
  1. Evitarea fumului de țigară. Renunțarea la fumat este un pas esențial în reducerea refluxului, deoarece fumatul poate reduce funcția sfincterului esofagian inferior.
Caută